salindah dalam edaran

salindah & examo memang berkesan

Wanita diabetes perlu penjagaan ketika hamil April 3, 2008

Filed under: kehamilan — edaransalindah @ 3:00 am
Tags:

KEHIDUPAN wanita yang menghidapi kencing manis berbeza daripada lelaki. Misalnya, wanita menghadapi isu fizikal seperti tulang yang lemah (osteoporosis), kehamilan, haid dan putus haid. Bagaimanapun, dengan penjagaan diri sendiri diikuti maklumat yang betul serta perancangan rapi untuk menangani kencing manis, akan membantu mereka menjalani kehidupan dengan selesa.

Wanita mengandung dengan kencing manis

Pada masa kini, ada banyak maklumat mengenai pengurusan kencing manis dan kandungan gula dalam darah.

Oleh itu, ramai wanita menghadapi kencing manis dapat mengandung dengan selamat dan melahirkan bayi yang sihat. Anda juga boleh menghubungi pegawai perubatan/kesihatan anda lebih awal dalam perancangan kehamilan.

Wanita yang menghidap kencing manis mempunyai risiko yang tinggi serta komplikasi ketika mengandung. Menurut Persatuan Diabetes Amerika (ADA), mereka lebih cenderung menghidapi penyakit toxemia atau preeclampsia. Saiz bayi mereka juga lebih besar kerana kandungan gula dalam darah yang berlebihan akan mengalir ke janin (fetus) dan disimpan sebagai lemak.

Oleh itu, mereka terpaksa melahirkan anak melalui pembedahan (cesarean). Kadar kelahiran secara cesarean oleh wanita dengan kencing manis adalah empat kali ganda lebih tinggi daripada populasi umum.

Jika anda merancang untuk hamil, anda perlu berwaspada terhadap perkara seperti:

 • Merancang masa kehamilan dengan teliti. Pada awal proses kehamilan adalah tempoh yang sangat kritikal untuk pertumbuhan bayi anda. Anda perlu memastikan bahawa bayi anda tidak mempunyai kandungan gula yang berlebihan. Doktor anda akan membantu anda merancang masa yang sesuai untuk anda mengandung – iaitu apabila kandungan gula dalam darah anda stabil selama tiga hingga enam bulan, tiada sebarang masalah mata dan apabila anda mempunyai masa untuk mengambil vitamin prenatal.
 • Memilih pegawai perubatan/kesihatan yang memahami penyakit kencing manis. Doktor pakar sakit puan yang berpengalaman dalam kes kehamilan berisiko tinggi dan kes wanita yang mengalami penyakit kencing manis boleh memberi tunjuk ajar dalam penjagaan kesihatan ketika proses kehamilan, penjagaan bayi dalam kandungan dan ketika kelahiran bayi anda. Doktor pakar kanak-kanak yang dipilih perlu mempunyai pengalaman dalam penjagaan kanak-kanak yang mana ibu mereka menghidapi penyakit kencing manis.
 • Berbincang dengan doktor mengenai pengambilan ubat anda. Jika anda bergantung kepada ubat untuk mengawal kencing manis, doktor mungkin akan menukarkannya kepada insulin sebelum anda merancang untuk mengandung.
 • Mengubah suai diet, tahap aktiviti dan dos insulin. Sepanjang tempoh kehamilan, anda mungkin perlu mengikuti perubahan keadaan badan anda. Umpamanya, anda perlu meningkatkan kalori anda apabila berada dalam trimester kedua kerana ini akan membantu ketika pertumbuhan bayi. Anda perlu berbincang dengan doktor pakar sakit puan, doktor utama dan doktor pakar pemakanan, untuk mengikuti perkembangan kesihatan anda dari semasa ke semasa.
 • Jika merancang untuk hamil, ia perlu bermula dari sekarang. Anda perlu menjaga kesihatan dengan teliti dalam mengawal tahap kandungan gula dalam darah.

Menghidapi kencing manis ketika tempoh kehamilan (gestational diabetes)

Bagi wanita yang tiada kencing manis sebelum hamil, doktor akan mencadangkan ujian kencing manis pada tempoh antara minggu ke-24 hingga minggu ke-28.

Mengapa? Menurut Persatuan Diabetis Amerika (ADA), lebih kurang 3 peratus populasi umum akan menghidapi sejenis penyakit kencing manis yang akan dialami ketika kehamilan dan penyakit itu akan hilang selepas bayi dilahirkan.

Ia adalah sejenis penyakit kencing manis yang dinamakan ‘gestational diabetes’, yang tidak akan menjejaskan kehamilan anda seperti yang dialami pesakit kencing manis biasa. Ini adalah kerana penyakit ini timbul selepas tempoh minggu awal permulaan yang kritikal untuk pertumbuhan bayi – risiko kecacatan kelahiran yang disebabkan oleh kandungan gula dalam darah tinggi pun sudah lepas.

Jika anda menghidapi penyakit kencing manis gestational, perkara berikut perlu diberi perhatian:

 • Pastikan kandungan gula dalam darah anda adalah dalam tahap yang memuaskan;
 • Oleh kerana badan anda mengalami perubahan setiap masa ketika mengandung, doktor anda akan menjalankan ujian kencing manis lebih kerap bagi memastikan perancangan terapi anda berjalan dengan baik dan mengambil sebarang tindakan sekiranya perlu.

Pada umumnya, selepas bayi dilahirkan, kencing manis gestational ini akan hilang. Bagaimanapun, sesetengah wanita boleh menghidapi penyakit ini pada kehamilan yang berikutnya.

Pihak ADA juga memberi amaran bahawa wanita yang gemuk (obese) sebelum mereka mengandung, mempunyai 40 peratus peluang menghidapi kencing manis Jenis 2 dalam tempoh empat tahun. Bagaimanapun bayi mereka biasanya sihat tetapi masih perlu menjalani ujian kencing manis Jenis 2.

Penjagaan diri sendiri

Sedikit fakta menarik untuk dikongsi bersama semua wanita:

 • Kaum wanita pada umumnya menghidapi kencing manis selepas umur 40 tahun
 • 90 peratus peratus hingga 95 peratus kaum wanita yang menghidapi kencing manis menghidapi kencing manis Jenis 2
 • Satu pertiga kaum wanita pada semua peringkat umur mempunyai berat badan melebihi normal.

Pandangan Pusat Kawalan Penyakit Amerika (CDC)

Kehidupan seharian kita dipenuhi aktiviti seperti bekerja, menghantar anak ke sekolah dan menjaga keluarga. Oleh itu, tidak dapat dinafikan bahawa kadar kes kencing manis di kalangan wanita semakin meningkat.

Akibatnya mereka mengambil makanan secara berlebihan dan tiada masa untuk menjalankan aktiviti fizikal. Berat badan yang berlebihan akan menimbulkan komplikasi berhubungan dengan penyakit kencing manis.

Bagaimana anda mengawal kencing manis dan mengurangkan risiko komplikasi? Di bawah adalah sebahagian nasihat yang boleh anda pertimbangkan:

 • Pastikan anda meluangkan masa untuk aktiviti senaman setiap hari
 • Merancangkan diet yang sesuai untuk kesihatan dan gaya hidup anda
 • Menjaga tahap kandungan gula dalam darah dengan lebih kerap seperti yang dinasihatkan oleh kumpulan pegawai perubatan / kesihatan anda.

Selain berjumpa dengan doktor pakar sakit puan setiap tahun, anda juga perlu menjalani sendiri ujian payu dara, menjaga kesihatan jantung dan memelihara tulang yang kuat. Ini adalah sebahagian daripada cara yang anda boleh lakukan dalam menjaga kesihatan anda.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s