salindah dalam edaran

salindah & examo memang berkesan

Mayat bayi dalam plastik April 3, 2008

Filed under: kejam — edaransalindah @ 10:08 am

ne_121.jpg
SEORANG anggota polis memeriksa mayat bayi yang ditemui dalam beg plastik di Wangsa Maju semalam.

KUALA LUMPUR – Tindakan seorang suri rumah yang berpatah balik selepas mencurigai kandungan sebuah beg plastik jenama terkenal berwarna hitam dan oren membongkar rahsia mayat bayi dibuang.

Semasa kejadian, Salekho Ishak, 50, baru sahaja selesai berjoging di sekitar kawasan perumahan Seksyen 10 di Wangsa Maju di sini bersama dua lagi rakannya.

Bagaimanapun, ketika melintasi kawasan medan selera di kawasan tersebut pukul 8 pagi, dia yang ketika itu sedang berjalan sambil berbual kosong dengan dua rakannya terpandang satu beg plastik.

Mulanya, Salekho dan dua rakannya tidak mengendahkan bungkusan yang terbiar di tepi jalan berdekatan longkang dan terus berjalan menuju ke rumah masing-masing.

“Bagaimanapun, selepas kira-kira 200 meter berjalan, hati mak cik tiba-tiba terasa isi kandungan bungkusan tersebut merupakan bayi yang dibuang menyebabkan mak cik mengajak dua rakan berpatah balik,” katanya yang berjoging setiap hari di situ.

Menurutnya, dia mula berdebar apabila melihat kesan darah pada pemegang plastik tersebut dan apabila diselak dengan ranting, dia terkejut kerana sangkaannya benar.

Bayi lelaki yang dilihat Salekho masih bertali pusat.

Salekho memberitahu, bayi itu semasa ditemui telah meninggal dunia dan daripada pengamatannya, bayi itu telah dibersihkan dan turut dibalut dengan sehelai baju T putih dan dialas pula dengan sehelai lagi baju T lain.

“Mak cik terus menjerit dan menyebabkan beberapa pelanggan yang sedang menjamu selera di medan selera berdekatan bergegas datang sebelum mereka memaklumkan kejadian itu kepada polis,” katanya.

Sementara itu, jurucakap polis berkata, mayat bayi seberat 3.4 kilogram itu dipercayai dilahirkan kurang daripada 24 jam lalu berdasarkan kepada keadaannya.

“Kita masih menyiasat sama ada suspek telah melahirkan anaknya di sekitar kawasan itu,” katanya.

Dalam kes berasingan, satu lagi mayat bayi ditemui di tepi sungai berdekatan Kelab Darul Ehsan (KDE) Ampang Jaya di sini pukul 3 petang semalam.

Bayi lelaki yang cukup sifat dan masih bertali pusat itu ditemui oleh seorang wanita yang sedang berjalan kaki selepas pulang dari kelab tersebut.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Abd. Jalil Hassan berkata, punggung bayi yang tidak dibaluti apa-apa itu mengalami kecederaan dipercayai berpunca akibat dihanyut arus deras ketika hujan lebat.

“Wanita itu terus menghubungi polis selepas melihat mayat bayi tersebut dan kita dapat mengeluarkannya dengan bantuan bomba,” katanya.

Sabtu lalu, seorang pengemis terkejut apabila terjumpa mayat bayi lelaki dalam tong sampah di Jalan Raja Laut berhampiran kompleks membeli-belah Sogo.

Semasa ditemui, pengemis itu sedang menyelongkar tong sampah itu bagi mencari makanan.

Sumber:
KOSMO, 03/04/2008

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s